2010. február 1., hétfő

After The Broadcast (Extended Version)

Énekli BitterOldMen, ahogy a TeCsövön kifér. 
 
Véget ért a HTK01 első magyar első konnektivista első kurzus első adása. Alant megtekinthető. Feltéve, hogy a böngésző leküzdi a Flash animáció lejátszásával járó gondokat és megbírkózik rengeteg párhuzamos nézővel is. Én már leküzdöttem a ustream hibáját: elfelejti lezárni az HTML utasítást, amit a blogger.com nem annyira kedvel. Ezek a profik szerencsére megmondják, mi bántja őket.


Teaser: Egész jó volt. (A de-k lejjebb)

Részletek:
  • A kameraszög megfelelő. Szemből unalmas, ahogy egy onleány vagy onfi joggal megjegyezte (nevét feledém, bocsi, fedje a személyiségi jogok jótékony fátyla). Egyetértek, még ha nem is a kameraszögre gondolt. Kulcsi vagy más pszichológusok kijavítanak, ha tévedek, de valaha azt tanultam, a 12-140° közötti beszélgetőszög lehet optimális a meghitt, feltáró, egyenrangú segítő beszélgetésekhez. A híradók szemből nyomják, de ott más a tempó. Erről később. 
  • Kulcsi gyakran alig látszott. Gyakran félbevágva létezett, nem csak deréktól felfelé, ami noórmális, hanem a lehajtott fej miatt szemébe lógó haja által amúgy is félbevágott tekintetét a képkivágás is gyakran rejtette. Ami nem baj, ha nem látszik és ha nem ő beszél. Ráadásul a témához illik, hogy a gazdi szerényen háttérbe vonul. Legközelebb jobb lesz.
  • A prezentáció szövege hagyott elkalandozni. Mea culpa. Mint ember, tökre megértem a diákjaim, amikor elkalandoznak, nem lehet mindig rám figyelni, egy kamasznak van ezer jobb dolga is, mint figyelni az iskolában. Tanárként az is dolgom, hogy ezt észrevegyem és azonnal levonjam a következtetést: lehet, hogy valamit rosszul csinálok. Na, ez az az előny, amit a ustream a jelenlegi sávszélesség mellett nem tudhat: nem adhat élőképet rólunk. Ez van. Szerencsére a felvételt vissza lehet pörgetni.
  • Jó, hogy két beszélő van. Ez bevált a rádiónál, TV-nél is. Amikor az egyik már belegabalyodik a mondókájába, a másik elegánsan kisegíti. Természetesen a kereskedelmi médiáról beszélek, itt nyilván minden flottul ment.
  • Kicsit híg volt az anyag. Vagy én vagyok sűrű? Ne legyek oly szívtelen: ez csak egy bevezető előadás volt. Minap néztem egy profi bevezető adást az SMMU-tól. Nagyon ügyes podcast volt, olyannyira, hogy le is loptam mentettem a prezentációjukat képenként. A hang rádióminőségű volt, de a szöveg jó volt: profi előadók, meghívott telefonos vendégek, 1-800-as számon is lehetett kérdéseket feltenni. Kedvet csináltak! Persze a kurzus csak most, csak nekünk 5000 USD helyett 1250. Haha. Ha fizetős online oktatást akarnék csinálni, valahogy így kezdeném. Igaz, náluk sincs kolbászból a kerítés, a webcast.com pluginja csak Windows alatt megy: linux, Mac nem haverjuk.
  • Viszont: a htk01 ingyenes kurzus! Reméljük, így is marad. De azért szerintem elbírna az osztalyterem.hu egy paypal logót. Aki nem akar pénzt adni érte, majd nem kattint rá.
Summum:
  • Köszönöm az előadóknak a sok munkát, amit beleöltek. Várom a folytatást. Legfeljebb a következő podcastot már nem online nézem. Ezzel elvész a chat varázsa (nem kerülök bele a tévébe), viszont lehet előretekerni.
  • Gondolkodom azon, milyen eszközt mutathatnék be. Igazából az oktatásban az ideillőek közül csak a Google eszközeit használom (gMail, gDocs, Picasaweb, sites, Groups, stb) bár most kicsit haragszom rájuk, egyre megbízhatatlanabb a Docs. A többihez vagy a diákjaim kicsik, vagy én. Iwiw-et, Facebook-ot, Twittert csak nagy testvér figyelő szemeként használom, 18 éves kor előtt alig tanítom, eszemben sincs a középiskolásaimat függővé tenni :)

    1 megjegyzés:

    1. Legtobb megjegyzeseddel egyetertek. Leginkabb a higsaghoz szolnek hozza: talan a kritika ott erheti kulcsiekat, hogy minel nagyobb erdeklodo korhoz probalnak szolni, ami a minoseg rovasara megy. Hat en is remenykedem, hogy javulnak a sracok meg!

      VálaszTörlés