2010. december 1., szerda

Élczekrül - avagy mit kezdjen egy tanár a viccekkel?

̶ Miért volt Helen Keller rossz sofőr?
 
̶ Mert nő volt!
Forrás: ebaumsworld

A fenti vicc persze az álintellektuális, szexista, fogyatékos-viccek jellemző példája. Persze ennek tudatában is lehet, hogy kínnal mosolygunk, esetleg nevetünk rajta, jobb esetben aztán elszégyelljük magunkat. „Értékéből” kicsit levon, hogy Magyarországon Helen Keller neve kevésbé ismert, önéletrajza nem kötelező olvasmány.

Ma felvételről megnéztem Dr Szabó Mónika nagyszerű vitaindító előadását:
Változó nemi szerepek és változatlan nemi előítéletek, avagy: támad a „gender ideológia 
 Az előadás a konnektivista pedagógiai kurzusok (pedonline01) része. 


Az előadás végén, a kérdések előtt (49:25) elhangzik: kezdjük azzal, hogy mi a helyzet a viccekkel, s aztán elvinnénk olyan komolyabb témák felé, hogy mit tehetünk egyéni szinten, a környezetünkben, pedagógusként, pszichológusként, mit tehetünk az oktatáspolitika szintjén [a [nemi] előítéletekkel]?

A pedagógus felelőssége olyan nyilvánvaló, hogy még pl. Michael Kessler komikus színész is több ponton foglalkozik a „gender témával”  a 10 dolog, amit ne csinálj, ha tanár vagy c. művében. Magyar felirat bekapcsolható.



Sajnos a viccek gyakran mások (társadalmi, etnikai csoportok, fogyatékkal élők, stb.) rovására hangzanak el. Középiskolai tanárként, diákok előtt (tanórán) épp ezért lehetőleg nem mesélek viccet. Persze a humor kell, fontos része a tanóráknak, a diákok s a tanár számára is. Nem is rugózom ezen a trivialitáson tovább, inkább beemelem a Monty Python csoport legjobb viccét. Bocs, nem találtam magyar feliratos változatot.




De mit tehetek én civilként, egyénileg a változó társadalmi nemi szerepek közt a változatlan nemi előítéletek ellen? Elsőként persze jöhet az önvizsgálat, a motiváció-elemzés: bennem milyen előítéletek munkálnak? Tegnap pl. segítettem egy kismamának felcuccolni a HÉV-re  – három csomagja volt a gyereken kívül. Akkor most a szexista férfi tiporta el az asszertív nőt vagy az egyik ember segített a másiknak? Jó, jó, megkérdeztem előtte, segíthetek-e, de talán már ez önmagában is agresszió, hisz akinek segítségre van szüksége, szólhat. Látszólag őszintén megköszönte a segítséget, de lehet, hogy ez csak a mélyen belénevelt hagyományos nemi szerep miatt volt? Segítettem már kispapának is, de  egyedül cipekedő kispapa ritkább madár.

Hm. Ma jóformán csak a viccekre volt időm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése